14 toitu, mida pakkuda grilli kõrvale

Liha külmkapis ootamas, grill kasutusvalmis aga ideid, mida pakkuda grilli kõrvale, lihtsalt ei ole? Üks suvine mure, mis ühel või teisel hetkel kindlasti kõiki kodukokkasid tabanud.

Esmapilgul suur mure kahaneb, kui meenub tõsiasi, et tegelikult on raske leida toite, mida ei sobiks grillida.

Kui veel kahtled, siis altpoolt leiad 14 asja mida pakkuda grilli kõrvale.

Ning kui ka siis pole väga kindel, pole vaja muretseda, sest AB Catering võib aidata nii kogu grillpeo menüüga, kui ainult valitud roogadega grilli kõrvale.

Mis teeb iga roa paremaks – juust!

Mõnusalt sulanud juust on see, mis muudab juustuvõileivad ja pitsad ja teised juustuga kaetud road sedavõrd maitsvaks.

On siis vaid loogiline juust täiesti omaette grillile asetada ja vaadata, mis saab.

Saab midagi väga head!

Sadade ning tuhandete eri juustusortide seast sobivaks grillimiseks need juustud, mis kuumtöödeldes täielikult ei sula.

Laias laastus võib öelda, et sellised on näiteks enamik juustudest, mis veidi soolakad ja „hamba all mõnusalt kriuksuvad“.

Halloumi juust

Kaugelt kõige populaarsem grilljuust on soolaka maitsega halloumi.

Algselt pärit saareriigist Küproselt ja valmistatud lamba- ning kitsepiimasegust, on see poolkõva laagerdamata juust hea turvaline valik ka neile, kes panevad esimest korda juustu grillile.

Lapi juust ehk leibjuust

Minnes aga põhja poole, siis sealt leiab lapi juustu. Teades, et see on üks saamide traditsiooniline toit, ei ole vast üllatav, et algselt valmistati seda põhjapõdrapiimast. Nüüd ka lehmapiimast.

Lapi juust sobib suurepäraselt ka grillõhtut lõpetama, kuna koos moosiga, eriti murakamoosiga, maitseb imehästi!

Parim salat grilli kõrvale

Sama tähtis kui liha valimine, ettevalmistamine ja küpsetamine, on ka salat grilli kõrvale.

„Rasked ja kõhtu kiirelt täitvad salatid nagu kartuli-, riisi- ja makaronisalat võivad jääda mõneks teiseks õhtuks. Grillilt tuleva liha kõrvale sobivad kerged ja lihtsad salatid,“ vihjab AB Cateringi esindaja Ken Karjane.

Üks hea salat on see, mis paneb i tähele täpi.

Coleslaw

Coleslaw ehk riivitud porgandi ja kapsa segasalat majoneesi-jogurtikastmega.

Tuttavam retroburgerite vahel, ent sobib kenasti grilltoitudegi kõrvale.

See, et tegu on äärmiselt populaarse salatiga ka USAs, on lausa omamoodi kvaliteedimärk, sest kui ameeriklased tõesti oskavad midagi hästi teha, siis grill, BBQ ja kõik sellega seonduv on kindlalt see.

Coleslaw saab väga kergelt muuta veganile sobivaks, kasutades veganmajoneesi ja veganjogurtit.

Meeles vaja vaid pidada, et salatikaste nõuab pisut ooteaega.

Ehk esmalt valmista kaste ja seejärel alusta teiste toiduainete ettevalmistamist.

Selliselt on kaste salatile lisamise ajaks piisavalt maitsestuda saanud.

Lihtne värske salat sobib alati

Salati võib osta muidugi poest, ent värskelt valmistatu on alati parem.

Kas siis valmistad ise, või kutsud kohale cateringi meistrid.

Ise valmistamiseks sobivad väga hästi kergemad, paari koostisosaga salatid.

Capri salat

Insalata Caprese ehk Capri salat Caprese salat on hea ja kerge lisa lauale.

Itaaliast pärit salatis on kolm koostisosa:

  • tomat;
  • basiilik;
  • mozzarella.

Maitsestamiseks on tarvis musta pipart, soola ja oliiviõli.

Muidugi, parima tulemuse saavutamiseks on vaja kvaliteetset toorainet ja ka omajagu katsetamist, et leida parim tasakaal.

Kolme koostisaine salat

Veel üks kolme koostisaine salat sisaldab endas soolast fetajuustu ja magusat arbuusi, roheliseks killuks kas rucola või basiilik.

Üllatav kombinatsioon, ent õigesti maitsestatuna (pipar ja oliiviõli) viib keele alla!

Lavašš sobib kõigile

Mõned grillikõrvased toidud nõuavad pikemat ettevalmistust ja kuigi tulemus on igal juhul maitsev, siis sellele tasakaaluks on siin midagi, mis valmib ülima kiiruse ja kergusega.

Leia lähimast hästi varustatud poest lavašš ehk Gruusia leib.

Tee see õrnalt õliga ja meresoolaga kokku ning grilli seni, kuni mõlemad pooled on krõbedad.

“Meie tutvusringkonnas on see aastaid olnud üks grillikõrvane ja taldrik on alati tühjaks söödud,” jagab Ken kuldaväärt soovitust.

Vegan-sõbralikud lisandid grilli kõrvale

Paljud eelmainitud road on paari muudatusega sobilikud ka taimetoitlastele ja veganitele, ent kuna küll küllale liiga ei tee, vaatame veel paari head alternatiivi, et kõik ikka kõhu täis saaksid.

Lihtne aga eriline peet

Alati ei pea vaatama mägede ja merede taha, et menüüd täiendada.

Mõned, täiesti kodumaised toidud, on ajaga populaarsust kaotanud. Peet on üks selline näide.

Oleme seda vitamiini- ja mineraalaineterikast köögivilja harjuma kohtama rosoljes, heeringakasukas või boršisupis, kuid grilli peale ei kipu panema.

Katsetamine tasub aga ära!

Kuidas grillida peeti?

Väikesed terved peedid saab mässida fooliumisse ning asetada otse sütele.

Tulemus saab ülimalt mahlane!

Suurematest peetidest võib aga lõigata paksud viilakad, eelistusele vastavalt maitsestada ning restil grillida või vardasse lükata.

Köögivilju ei ole vaja peljata. Maitsestamiseks piisab tihtipeale vaid oliiviõli piserdamisest ja natukesest soolast.

Võrreldes lihatükkidega peavad köögiviljatükid olema suuremad, et need üle ei küpseks.

Paprika ütleb, et enne valmista, siis otsusta

Grillitud paprika on lihtne ja loogiline, ent kipub sellest hoolimata ununema.

Valmistamise kerguse kõrval on paprika teine eelis see, et võid alles valmimise järel otsustada, kuidas seda täpselt süüa:

  • pane leivaviilule
  • kasuta dipikastme valmistamiseks
  • sega salati sisse
  • tõsta niisama taldrikule liha kõrvale

Paprikat grillides ei ole vaja peljata selle ära kõrvetamist. Vastupidi, paprika loetakse valminuks siis, kui koor on kohati mustjas ja kõrbenud.

Selliselt tead, et pärast natukest seismist saab paprikalt koore kergelt maha tõmmata, ning mahlane ja parajalt magus sisemus on nautimiseks valmis.

Kaugelt maalt kodumaale toodud ehk bataat

Bataat on järjest jõudsamalt eestlaste toidulauale sammumas.

Algselt pärit Kesk- või Lõuna-Ameerikast on seda võimalik ka Eestis kasvatada, ent oma soojanõudlikkuse tõttu tulevad parimad bataadid siiski poeletilt.

Kellele bataat võõras, siis ehk kõlab tuttavamalt selle teine nimi – maguskartul.

Kuigi bataadil ja kartulil lähem sugulusside puudub, siis oma väljanägemise ja keetmisel tekkiva magusa maitsega ta selle nime on pälvinud.

Mõni ütleb lausa, et bataat on liiga magus, ent selliselt juhul peab kindlasti grillitud bataadi ära proovima.

Sest just grilli peab saavutab see parajalt huvitava ning täpselt õige maitsenüansi!

Ning miks mitte lisada bataadiviiludele basiilikut või punet?

Täidetud šampinjonid

Šampinjonid on hea universaalne valik, millest saab kiiresti hõrgutava roa.

Seen on ju kui švamm, mis imeb kõik ümbritsevad maitsed endasse.

Kui lased neil natukenegi marinaadis olla, on pärast grillilt võtta üks väga hea amps!

Ka täidetud šampinjonid on hea valik.

Kuna nende ettevalmistamine nõuab veidike rohkem aega, võid selle töö julgelt AB Cateringi teha jätta.

Baklažaan

Üks väga alahinnatud toit on baklažaan, armsa omamaise nimetusega ka pommu.

Põhjuseks lihtsalt see, et et seda ei osata tihti valmistada.

Tegelikult pole vaja teha muud, kui baklažaani veidi julgemalt soolata, mis eemaldab vilja mõrkja maitse.

Midagi magusat!

Ja lõpetuseks midagi magusat, sest kes on öelnud, et magusaid asju ei tohi grillida?

Apelsin lausa ootab seda!

Lõika vähemalt pooleteise sentimeetri paksune viilakas ja lennuta see otse grillile.

Pisut ühelt, natuke teiselt poolt ja ongi serveerimiseks valmis – ideaalselt magus, soe ja samas parajalt värske!

Ning järgmiseks siis juba pirnid, õunad ja ananassid!

Scroll to Top